دوشنبه, ۱۳ آذر ۱۳۹۶، ۱۱:۰۸ ق.ظ

جوانانی که نمیتوانند ازدواج کنند، چگونه باید در این جامعه خود را از گناه حفظ کنند؟
اوّل: مدیریت نگاه
باید چشم را از هر چه انسان را تحریک میکند، بر گرفت. از نگاه کردن به نامحرم، عکسهای مستهجن و فیلمهای مبتذل، اکیداً باید خودداری کرد.
نگاه، اسب وحشی است. رامش نکنی، رم میکند. تفاوت نگاه با اسب وحشی آن است که وقتی اسب وحشی رم میکُند، صاحبش را تنها میگذارد و فرار میکند؛ امّا نگاه وقتی رم میکند، صاحبش را رام میکند و با خودش میبرد. نگاه، اهل تنها بودن نیست، یا تو باید او را همراه خودت کنی، یا او تو را همراه خودش میکند.
چشم بینای الهی، امیر مؤمنان علی(س) در روایات متعدّدی نسبت به خطرات نگاه هشدار داده، فرموده است:
چشم، جاسوس دل است.
هنگامی که نگاه موجب تحریک شهوت شود، قلب و فکر تو از تفکّر در عاقبت کارها ناتوان میشود.
دیدگان، کمینگاه شیطان است.
کور بودن چشم، از نگاههای زیادی بهتر است.
چشم پوشیدن، وسیلۀ خوبی برای برگرداندن شهوات است.
پیامآور مهربانی، رسول خدا؟صل؟ نیز فرمود:
از نگاههای زیادی پرهیز کنید؛ چراکه تخم هوس میپراکند و غفلت میزاید.
از نگاه کردن به آنچه [در دین خدا] نهی شده، دوری کنید که این نگاهها، موجب تحریک شهوت و ایجاد فسق است.
متأسّفانه به دلیل فراگیر شدن اینترنت و در کنار آن، فیلمهای مستهجن، نگاه جوانان در طول روز، به صحنههای محرّک فراوانی میافتد. ماهواره هم در کنار این دو، آتشبیار دیگری برای این معرکه شده است. بسیاری از جوانان به جهت دست کم گرفتن این مسائل، دچار فشارهای طاقتفرسای جنسی شدهاند و برخی هم به بلای جوانیسوزِ خودارضایی مبتلا گشتهاند.
برخی از جوانان میگویند: «ما با دیدن این فیلمها هیچ احساسی پیدا نمیکنیم». در پاسخ به این افراد باید گفت: شما از دو حال خارج نیستید: یا به اندازهای نگاهتان به صحنههای محرّک افتاده که دیگر این عکسها و فیلمها نمیتواند شما را تحریک کند؛ یا این که بیمار هستید و غُدد جنسی شما مشکل دارد که در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید. اگر حالت اوّل را دارید، بدانید کسی که صحنههای محرّک معمولی برایش عادی شده، خیلی خطرناکتر از کسی است که این صحنهها برایش عادی نشده؛ زیرا چنین فردی به شدّت حریص میگردد و صیّادِ فرصتهایی میشود که بتواند او را تحریک کند. از آن جا که صحنههای عادی نمیتواند او را راضی کند، فکرهای بسیار خطرناکی را در سر میپروراند و دست به کارهای وحشتناکی میزند تا خود را ارضا کند. برای حفظ عفّت کلام، از مثال زدن در این باره پرهیز میکنم.
جوان عزیز! عادت کردن به نگاههای شهوتآلود، زندگی در این دنیا را برایت سخت میکند، استعدادهایت را ذبح میکند، عمرت را تلف میکند. وقتی به سراغ اینترنت میروی، حواست باشد شیطان در کنارت نشسته و لحظه به لحظه هم در حال وسوسه است. دائم میگوید: «به فلان سایت برو، شاید بتوانی مطلبی علمی به دست آوری»؛ امّا خودت بهتر از هر کسی میدانی که اینها وسوسه است. صد بار هم رفتی و مطلب علمی که به دست نیاوردی، هیچ؛ صحنههایی را دیدی که ذهن تو را شب و روز مشغول به خود کرد. خودت بهتر میدانی آن دفعه که پای فلان فیلم نشستی؛ آن هم به بهانۀ اینکه زبان اصلی است و برای پیشرفت تو مؤثّر، جز مشغولیت به مسائل شهوانی، چیز دیگری برایت نداشت. یادت نرفته یک بار فیلمی را دیدی که صحنههای آنچنانیِ بسیار بدی نداشت؛ ولی برخی از صحنههایی که به نظر معمولی میرسید و توجیهات شیطان، آنها را «صحنههایی پیش پا افتاده» معرّفی میکرد، چه اندازه تو را با فشارهای جنسی درگیر کرد!
البتّه فقط فیلم و عکس نیست که محرّک است. نگاه کردن به زنان و مردانی که در پوششِ خود دقّت لازم را به خرج نمیدهند نیز یکی از عوامل محرّک است. برای جبران بیدقّتی آنها، ما باید دقّت لازم را به خرج بدهیم. اگرچه سخت است؛ امّا در کوچه و خیابان هم حواسمان را جمع کنیم تا نگاهمان به آنچه نباید، آلوده نگردد. پیشوای صدق و راستی، امام صادق(علیه السلام)فرمود:
هیچ کس با چیزی چون فرو گذاشتن چشم، خود را حفظ نکرد؛ چراکه چشم خود را از نگاه به حرام باز نمیدارد مگر آنکه پیش از آن، عظمت و جلال خداوند را در دل خویش احساس کرده باشد. از امیر مؤمنان علی؟س؟ پرسیده شد: «برای فرو گذاشتن چشم، از چه چیزی میتوان کمک گرفت؟». فرمود: «با در نظر گرفتن قدرت خداوندی که بر نهان تو آگاه است».
نقل است که فرزند یکی از علما، نگاهش به کالسکهای در میدان شهر افتاد که در آن، زنی بدحجاب نشسته بود. وقتی به خانه بر گشت، پدرش به او گفت: «چرا به زن مردم نگاه کردی؟». پسر گفت: «چشمم افتاد». پدر گفت: «چشمت آن جا چه کار داشت؟».
اگر ما چشممان را فقط به جایی بدوزیم که نیاز داریم، بسیاری از نگاههای هوسآلود از زندگیمان حذف خواهد شد.
چشم، اهل فریب است. قدرتش طبل تو خالی است. طوری عرض اندام میکند که گویی کسی توان مبارزه با آن را ندارد. تو که دست تسلیمت را در مقابل او بالا میبری، لذّت میبرد از سلطنتی که بر تو یافته. او گمان میکند حالا که در بهترین جای سرت جا گرفته، روی تخت سلطنت نشسته است. برای همین است که فرمان میدهد و تو هم با فرمانبری، خیال سلطنتش را تخت کردهای. سلطان تویی. چشم، رعیّت توست. به خودت احترام بگذار و زیرِ دستِ رعیّت خویش نرو.
دوم: مدیریت فکر و خیال
فکر و خیال، نقش بسیار مؤثّری در تقویت حالات غریزی و تحریک میل جنسی دارد. رعایت نکردنِ آنچه در نکتۀ پیش گفتیم، تصوّراتی را برای انسان پدید میآورد که فشار غرایز را در او بالا میبرد. مطمئنّاً یکی از عواملی که تخیّل انسان را قوی میکند، حفظ نکردن نگاه است. گاهی تصوّراتی که به جهت رهایی نگاه ایجاد میشود، اثر تخریبی بیشتری از خودِ نگاه دارد؛ زیرا دامنۀ تخیّل، بسیار وسیع است. جوانی که در ذهنش تصویری را جا داده، میتواند در تخیّلش آن را به صورتهای گوناگونی که خود میخواهد، در آورد. متأسّفانه برخی از جوانان به جهت توجّه نکردن به این نکته، دچار خودارضاییِ تخیلی میشوند؛ یعنی تخیّلات و تصویرهای ذهنی مستهجن، آنها را رها نمیکند و موجب میشود در مکانهای مختلف، از حالت عادی خارج شوند. بنا بر این، مهمترین نکته در مدیریت خیال، مراقبت از نگاه است.
وقتی خیال، فرمانده مملکت وجودت میشود، مصلحت، حقیقت، حکمت و عاقبتت همه تخیّلی میشوند. ضرر برایت سود میشود. دروغ در لباس راست خودش را به تو نشان میدهد. بیعقلی میشود منطقیترین کار و بدترین عاقبت به قدری برایت زیبا میشود که آرزویش را کنی. مراقب نگاهت باش که وزیر دست راست این فرمانده غاصب، همین نگاه است.
رعایت کردن چند نکته، برای تسلّط بر قوّۀ تخیّل بسیار مفید و مؤثّر است: پُر کردن اوقات زندگی، تنظیم ساعت و برنامۀ خواب، دور کردن عوامل تخیّلزا، مشغول شدن هنگام هجوم تخیّلات، و استفاده از اذکار خاص. در ادامه، به توضیح این نکات میپردازیم:
الف) پُر کردن اوقات زندگی
با برنامههای مفید، به گونهای اوقات زندگی خود را پُر کنید که دیگر مجال و فرصتی برای تخیّل نماند. برای این کار، علاوه بر برنامهریزی دقیق درسی، میتوان مطالعات مفید و سازندهای در کنار درس داشت؛ مثل مطالعۀ زندگانی بزرگان، دانشمندان و علمای اسلامی. همچنین میتوان در طول روز، ساعتی را به بازیهای مفید فکری و هنری اختصاص داد. به فرمودۀ امیر مؤمنان علی(علیه السلام)، «اگر کار، مشقّتبار است، بیکاری دائمی، مفسده انگیز است».
برنامه نداشتن برای شبانه روز، یعنی علف خرس دانستن عمر. کاش همان طور که بیهوده خرج کردن پول را نشانۀ جنون میدانیم، تلف کردن عمر را هم دیوانگی میدانستیم.
ب) تنظیم ساعت و برنامۀ خواب
یکی از مناسبترین زمانهایی که قوّۀ خیال، فرصتی برای فعّالیت مییابد، زمانی است که شخص برای خواب آماده شده و دراز کشیده؛ امّا خوابش نمیبرد. برای این که چنین هجمهای پیش نیاید، بهتر است وقتی به رخت خواب برویم که کاملاً خسته شدهایم و پس از چند لحظه، خوابمان میبرد.
ج) دور کردن عوامل تخیّل زا
هر چه ما را به وادی تخیّلات زشت میبرد، از محیط اطرافمان دور کنیم. مثلاً احتمال دارد از جنس مخالف خود هدیه یا نامهای داشته باشیم. این هدیه، چون از طرف جنس مخالف است، خود عاملی برای به کار انداختن خیال و به دنبال آن، تحریک قوای جنسی است. پس چنین چیزهایی، حتماً باید دور انداخته شود. عکسها و بلوتوثهای نامناسب هم تخیّلات زشت تولید میکند.
د) مشغول شدن هنگام هجوم تخیّلات
با تمام این کارها اگر باز هم تخیّلات به ما حملهور شد، خیلی زود خود را مشغول کاری کنیم. مثلاً با کسی مشغول صحبت شویم یا کتاب بخوانیم و یا هر کار دیگری که ما را از آن تخیّل زشت، رهایی دهد. به ویژه اتاق خواب را از عکسهای محرّک، خالی کنیم و به جای آن، از تصاویر شهدا و حرم اهل بیت(علیهم السلام)و مانند اینها استفاده کنیم.
خیال، فرمانده فریبکاری است. وقتی ذهنت را با سربازانش اشغال میکند، طوری نشان میدهد که گویا تو دیگر راه فراری نداری! فریبش را نخور. خیال این قدرها هم که نشان میدهد، قوی نیست. دست تسلیم را که در مقابل خیال بالا ببری، قدت را خم میکند. مبارزه کن. پیروز میشوی.
هـ) اذکار خاص
در روایات و دستورهای علما اذکاری برای مدیریت خیال گفته شده است. برای نمونه، سرور زمینیان و آسمانیان، امیر مؤمنان علی(علیه السلام)فرمود:
هنگامی که شیطان یکی از شما را وسوسه کرد، به خدا پناه ببرد و با زبان و قلبش بگوید: «آمَنتُ بِاللهِ وَ رَسُولِهِ مُخلِصاً لَهُ الدّین؛ به خدا و رسولش ایمان آوردم، در حالی که دینم را برای او خالص گردانیدم».
شخصی از آیت الله بهجت(ره)پرسید: «برای نفی خواطر چه کنیم؟». ایشان فرمود: «ضدّش را انجام دهید. استغفار کنید و صلوات بفرستید که ضدّ آن خواطر است». برخی از علما هم آیت الکرسی و معوّذتین را برای دفع خیالات مفید دانستهاند.
سوم: مراقبت از کمّ و کیف غذا
همه؛ به ویژه اشخاصی که دچار فشارهای جنسی هستند، باید از پُرخوری پرهیز کنند و قبل از سیر شدن، از سر سفره بر خیزند. پُرخوری، یکی از عوامل مهمّ تحریک میل جنسی است. به اندازه غذا خوردن را در همۀ وعدهها؛ مخصوصاً به هنگام شام، رعایت کنید.
جوانان باید علاوه بر مقدار، در نوع غذاهایی هم که میخورند، دقیق باشند. از غذاهایی که محرّک غُدد جنسی است، استفاده نکنند و یا حدّ اقل کمتر استفاده کنند. به طور کلّی، غذاهای تند و همچنین خوراکیهایی که به اصطلاح طبع گرم دارند، میل جنسی را تحریک میکنند. از جمله غذاهایی که از خوردن آن باید امتناع کرد و یا کم مصرف نمود، میتوان به این موارد اشاره کرد: جگر، سوسیس، کالباس، پیاز، موز، گُلپَر، شیرینیهای وانیلدار، نارگیل، خرما و... . در طب سنّتی، استفاده از غذاهایی که دارای طبع سرد هستند، برای کاهش غریزۀ جنسی توصیه شده است. برای شناسایی خوراکیهایی که محرّک غریزۀ جنسی یا کاهش دهندۀ آن است، بهتر است با یک پزشک متعهّد مشورت کنید.؟؟
چهارم: روزه
روزهداری حقیقی، باعث ضعف امیال غریزی و تقویت ایمان، اراده و جنبههای اخلاقی میشود. طبیب جسم و جان، رسول خدا؟صل؟ فرمود:
ای جوانان! بر شما باد که ازدواج کنید. اگر هم تواناییِ ازدواج ندارید، روزه بگیرید که وسیلۀ دور کردن میل جنسی است.
اگر شخص، روزههای قضا دارد، هفتهای دو روز، روزۀ قضا بگیرد و اگر روزۀ قضا ندارد، هفتهای دو روز و اگر مشکل است، یک روز را به روزۀ مستحبّی اختصاص دهد؛ امّا اگر در این میان، گاهی اوقات غریزۀ جنسی به سوی انسان حملهور شد و به او فشار آورد، دو روز یا چند روز پشت سر هم روزه بگیرد تا حدّی که احساس کند شهوت، عقبنشینی کرده است. این روزه، باید روزۀ حقیقی باشد؛ یعنی نه تنها از خوردن و آشامیدن پرهیز میکنیم، از گناهان هم دوری کنیم و وقت بیشتری را به عبادت و راز و نیاز با خدای خویش اختصاص دهیم.
مقدار روزه را بیش از آنچه که گفتیم، نباید افزایش داد. حدّ اکثر دو روز در هفته، و هنگامی که شهوت به سوی فرد حملهور شد، به اندازهای روزه بگیرد که احساس کند از فشار غریزه کاسته شده است.
پنجم: ورزش
ورزش از طرفی به گردش خون کمک میکند و از طرف دیگر، نیروی ذخیره شده و اضافیِ بدن را از بین میبرد. از این رو، نه تنها در سلامتی جسمانی و عصبی مؤثّر است؛ بلکه به جهت از بین بردن قوای اضافی، در تعدیل و کاهش میل جنسی نیز تأثیر ویژهای دارد. کمترین ورزشی که میتوان به همۀ افراد سفارش کرد، نرمشهای صبحگاهی و پیادهروی به مدّت دست کم بیست دقیقه در روز است. اگر محیطهای سالمی برای کوهپیمایی در دسترس باشد، این ورزش نیز بسیار مفید و مؤثر است. البتّه نباید در روزهایی که مسیر کوه، شلوغ است و پسران و دختران لاابالی و بیقید فراوانی در آن جا هستند، قدم در این محیط گذاشت. بهتر است روزهای خلوت؛ مثل روزهای غیر تعطیل را برای کوهپیمایی انتخاب کنید تا افراد آنچنانی، محرّکی برای غریزۀ جنسی نباشند.
ششم: حفظ حریم با نامَحرم
هیچ گاه نباید بیش از حدّ ضرورت، با نامَحرم سخن گفت؛ حتّی اگر نامحرم از افراد فامیل باشد. حدّ ضرورت هم یعنی اگر این سخن بازگو نشود، مشکلی پیش میآید و کس دیگری هم نیست که بتوان مسئلۀ مورد نظر را با او در میان گذاشت. همچنین، دو شخص نامحرم، به هیچ وجه نباید به تنهایی در اتاقی خلوت به سر ببرند. این کار، سرچشمۀ مشکلاتی است که جبران آن در برخی از موارد، امکان پذیر نیست. یکی از محصولات تنها بودن با نامحرم، حملۀ قوای جنسی به انسان است. پیشوای حکمت و دانش، امام صادق(علیه السلام) فرمود:
هر گاه مرد و زنی در خانهای خلوت میکنند، سومین نفر شیطان است.
در حال حاضر به دلایل کاملاً واهی و پوچ، ارتباط میان دختران و پسران زیاد شده است. در محیط دانشگاه، فامیل، محلّه و...، دختران و پسران جوان، به راحتی با هم به گفتگو مینشینند؛ غافل از آنکه این گفتگوها انتهایی در ناکجا آباد دارد که یکی از خانههای آن، شهوت است و بعد هم... .
بگذار هر که، هر چه میخواهد، بگوید. بگذار بگویند فلانی متحجّر است که با جنس مخالف خود به گفتگو نمینشیند. بگذار بگویند که این جوان مشکل روانی دارد که در هنگام گفتگو با یک دختر، سرش را به زیر میاندازد. بگذار بگویند این انسان، آداب معاشرت بلد نیست که وقتی با یک نامحرم مواجه میشود، به او کممحلّی میکند. من که میدانم بسیاری از جوانانی که این نکته را رعایت نکردهاند، به چه بلاهایی دچار شدهاند و در چه مردابهایی فرو رفتهاند که هر کسی توان بالا کشیدن آنها را ندارد. من که میدانم برخی از همینها، برای بیرون آمدن از مشکلی که با آن دست و پنجه نرم میکنند، راهی جز خودکشی نمیشناسند. من که میدانم بسیاری از اینها بعد از ازدواج نمیتوانند به همسرشان دلْ خوش کنند؛ از بس که دل در گرو این و آن دادهاند. پس بگذار دلشان را خوش کنند که متمدّناند و مؤدّب، و بگذار مرا متحجّر بخوانند و بیمار!
به جوانان دانشجو هم این تذکّر را باید داد که به بهانۀ ارتباط علمی و درسی، با جنس مخالف رابطه برقرار نکنید. در بسیاری از موارد، اگر شما به جنس موافقتان مراجعه کنید، هیچ اتّفاقی نمیافتد و از چیزی عقب نمیمانید. اگر هم در موردی ضرورت پیدا کرد که با جنس مخالفتان ارتباط علمی داشته باشید، یادتان نرود که لازمۀ پرسش علمی، نه شوخی کردن و خندیدن است و نه نگاههای تیز و... .
هفتم: دقّت در پوشش و لباس
لباس و مخصوصاً لباس زیر، نباید تنگ و چسبان باشد و همچنین نباید زیادی زبر یا نرم باشد. به هنگام رفتن به حمّام، نباید کاملاً عریان شد.این عمل، زمینه را برای تحریکات جنسی آماده میکند. بهتر است در کمترین فرصت ممکن، استحمام کنید و از حمّام خارج شوید. در حمّام نیز به هیچ وجه به اعضای حسّاس بدن خویش که غریزۀ جنسی را تحریک میکند، خیره نشوید و تا حدّ امکان آنها را لمس نکنید.
هشتم: کوتاه نکردن موهای زائد بدن
اگرچه کوتاه کردن موهای زائد بدن یک عمل بهداشتی است؛ امّا برای کسانی که تحت فشار غریزۀ جنسی هستند، ضرورتی ندارد.
روزی مردی خدمت رسول خدا(صلی الله علیه و آله) رسید و عرض کرد: «ای رسول خدا! من تواناییِ مالی برای ازدواج ندارم و به شما از مجرّدیِ خودم شکایت میکنم». حضرت فرمود: «بگذار موی بدنت زیاد شود و بر روزه گرفتن مداومت داشته باش». او چنین کرد و شهوتش فرو نشست.
نهم: سیری از محبّت و توجّه به رفاقت
جمعهای رفاقتی، تأثیر ویژهای در تربیت جنسی انسان دارد. وقتی جوان، در جمعی قرار میگیرد که صحبتها و شوخیها، همه در بارۀ مسائل جنسی است، خواسته یا ناخواسته، او هم درگیر همین مسائل میشود. در بسیاری از موارد، فشارهای جنسی از جمعهای رفاقتی آغاز میشود. پس باید در انتخاب دوست، دقّت بسیار زیادی کرد.
معمولاً جوانانی که از محبّت سیراب نیستند، خیلی زودتر در دام رفقای ناباب میافتند؛ زیرا اوّلین محبّت، آنها را به سوی خود جلب میکند. پس بهتر است در قدم اوّل، رابطۀ ما با خانواده، به رابطۀ محبّت آمیز تبدیل شود. ایجاد این رابطۀ محبّتآمیز با خانواده، تا اندازۀ بسیاری نیاز انسان را به محبّت بر میآورَد و او را در مسیر انتخاب دوست، دقیقتر میکند. کسانی که نیازمند محبّت هستند، طاقت و تحمّل انتظار برای پیدا کردن دوست را ندارند و به همین دلیل، به اندازۀ کافی در انتخاب دوست دقّت نمیکنند.
فراموش نکنید: جوانانی که خود در دام مسائل جنسی افتادهاند، از نظر روانی خواهان همراهانی هستند که همرنگ آنها باشند. بنا بر این، دوستی با آنها به شدّت خطرناک است.
دهم: کنترل در دفع و تخلیه
هیچ کس و مخصوصاً جوانانی که تحت فشار جنسی هستند، نباید ادرار و مدفوع خود را نگه دارند. این کار؛ به ویژه نگه داشتن ادرار، باعث تحریک غریزۀ جنسی میگردد.
یازدهم: پرهیز از تنهایی
تنهایی، یکی از عواملی است که انسان را به سوی تخیّلات میکشاند. شیطان هم در تنهایی، بهتر میتواند به وسوسۀ افرادی بپردازد که دچار فشارهای جنسی هستند. پس خوب است در هنگام تنهایی و هجوم امیال جنسی، خیلی زود خود را در معرض نگاه دیگران قرار دهیم.
دوازدهم: توجّه به شنیدنیها و خواندنیها
برخی از دوستان ناآگاه، با تعریف مطالب جنسی و محرّک، زمینه را برای تحریک دوستان دیگر فراهم میکنند. جوانان آگاه باید بدانند که حتّی اگر مبتلا به فشارهای جنسی هم نباشند، این سخنان برای آنها از هر زهری خطرناکتر است. در این روایت بنگرید:
حواریان در نزد حضرت عیسی(علیه السلام) گرد آمدند و گفتند: ای معلّم خوبیها! ما را ارشاد نما. حضرت فرمود: «موسی(علیه السلام)آن نبیّ الهی، به شما دستور داد که زنا نکنید و من به شما امر میکنم که با خودتان در بارۀ زنا صحبت نکنید؛ چه رسد به اینکه بخواهید زنا کنید. کسی که با خود در بارۀ زنا حرف بزند، مانند کسی است که در خانهای نقش و نگار بسته، آتش بیفروزد. در این صورت، [حتّی] اگر آتش خانه را نسوزاند، دود آن نقش و نگارها را از بین میبرد».
امروزه در آشفته بازار رسمی و غیر رسمی کتاب یا در برخی از سایتهای اینترنتی، رمانها و نوشتههای محرّک جنسی، به قیمت جوانی به فروش میرسد. خواندن کتابهایی که عشق میان یک دختر و پسر را به زبان داستان در آورده و یا سخن از روابط جنسی آنها دارد، بسیار خطرناک است. برخی از موسیقیها هم در تحریک امیال جنسی بیتأثیر نیست. پس در شنیدن موسیقی هم دقّت لازم را به خرج بدهید.
سیزدهم: نکاتی در بارۀ خواب
به طرز خوابیدن خود توجّه کنید. بدترین نوع خواب، خوابیدن روی شکم است. پیشوای ادب، امیر مؤمنان علی؟س؟ فرمود:
مرد نباید به رو بخوابد. اگر کسی را دیدید که به رو خوابیده، او را بیدار کنید و به همان حال رهایش نکنید.
قبل از خواب، به دستشویی بروید و با مقدار زیادی از آب سرد، طهارت بگیرید. در حال خواب، دستها را از روانداز بیرون بیاورید و پاها را نیز تا مچ بیرون نگهدارید. بعد از بیدار شدن، بلافاصله روانداز را کنار بزنید.
چهاردهم: تقویت ایمان
اگر میخواهیم از گزند گناهان در امان باشیم، باید میزان اعتقاد خود را به خدا بالا ببریم. در این راه، ارتباط مداوم با خدا میتواند تا حدّ زیادی ما را کمک کند. چه خوب است با خود عهد ببندیم که دست کم هفتهای یک یا دو بار، چند دقیقه قبل از اذان صبح از خواب بر خیزیم و با خدای مهربان مناجات کنیم. ارتباط با خدا، آن هم در خلوت سحری، علاوه بر آن که اراده را قوی میسازد و ما را بهرهمند از فیوضات سحری میگرداند، شیرینی ارتباط با خدا را نیز به ما میچشاند و طعمِ به ظاهر لذیذ گناه را از کاممان بر میگیرد. زینت عابدان، امام سجّاد؟س؟ در مناجات محبّین عرضه میدارد:
خداوندا! چه کسی است که شیرینیِ محبّت تو را بچشد و از تو دور شده، کس دیگری را بر گزیند؟
یکی از کارهایی که شیرینیِ عبادت خدا را به ما میچشاند، همان نکتۀ اوّل یعنی مدیریت نگاه است. پیشوای حکمت و دانش، امام صادق(علیه السلام)فرمود:
نگاه، تیری از تیرهای مسموم شیطان است. کسی که آن را برای خداوند عزّ و جلّ ترک کند، خداوند برای او در پی این کار، ایمانی میآورد که طعم آن را مییابد.
در مسیر ارتباط با خدا، توسّل به اهل بیت(علیهم السلام) جایگاهی بس مهم و ویژه دارد. شرکت در محافلی که در آنها یاد و نام معصومین؟عهم؟ باشد، در تقویت ایمان و اراده بسیار مؤثّر است. شما هم از شرکت در این مجالس غفلت نکنید. اگر به هر دلیلی، تواناییِ حضور در این گونه مجالس را نداشتید، با گوش دادن به جلسات ضبط شدۀ مناجات و مصیبت اهلبیت(علیهم السلام)، از فیض یاد و نام آنها بهره ببرید و قلبتان را صفا ببخشید.
توجّه به مرگ نیز علاوه بر اینکه ایمان را تقویت میکند، راهی برای مبارزه با غلبۀ غریزه است. قهرمان بندگی، امیر مؤمنان علی(علیه السلام) فرمود:
وقتی نفْسهایتان شما را به سوی شهوات میکشاند، مرگ را فراوان یاد کنید و مرگ بهترین واعظ است.
دو نکتۀ پایانی
اوّلاً همۀ این نکات را تا حدّ امکان، با هم و همیشه رعایت کنید. انجام یکی از اینها و ترک دیگری، اثر کارهای انجام شده را کم خواهد کرد.
ثانیاً همیشه به این نکته توجّه داشته باشید که فشار شهوت و غریزۀ جنسی، زودگذر است و اگر انسان در مقابل آن مقاومت کند، دست از سر انسان بر میدارد. این وسوسۀ شیطان است که در هنگام فشار شهوت، به انسان میگوید: «تو تحمّل نداری». شما به حرف شیطان گوش ندهید؛ چراکه انسان هستید و دارای اراده. شیطان مغرور است. اگر به او توجّه نکنید، از شما رو بر میگرداند.
منبع
۲
۰
۹۶/۰۹/۱۳